Könnyen megközelíthetővé válnak az etyeki borászatok


Miközben az etyeki Újhegyen lassan az utolsó fázisához érkezik a tavaly ősszel elkezdett beruházás, június elején megindult a munka a Sváb háznál és hamarosan indulhat a település további borászati központjaiban is. A közel négymilliárd forintos fejlesztési program ugyanis érinti Öreghegyet, Kecskegödröt és a faluközpontban lévő, emblematikus körpincét is.

A közbeszerzési pályázat lezárását követően május legvégén, illetve június második felében kötötte meg a szerződést a beruházást irányító Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) a legjobb ajánlatot adó cégekkel. A borászati központos megújítását az Útéppark Kft., a Sváb ház rendbehozatalát pedig Pesti Építő és Faipari Zrt. nyerte meg.

Öreghegyen és a Kecskegödörnél új, bazalt kockakő burkolatú út épül, ami megjelenésében és anyagában is illeszkedni fog az újhegyihez. Az egységesebb településkép mellett így a telektulajdonosoknak és a turistáknak is könnyebb lesz megközelíteni az itteni telkeket, pincészeteket. A falu megjelenését javítja elsősorban, hogy mindkét helyszínen egyedi tervezésű kandeláberek épülnek a légkábeles megoldású vagy éppen teljesen hiányzó közvilágítás helyett.

A Körpincében további átalakítások is lesznek. A már most számos helyi kulturális eseménynek – például a Borangolásnak – helyet adó terület központjában színpad épül. A beruházás része valamennyi helyszínen a wifi-hálózat kiépítése és információs táblák kihelyezése is.

A VVVTFT korábban már megvásárolta az Etyek központjában lévő Sváb házat. Az egykori településképet őrző épület felújítása során hagyományos építőanyagok használatával az eredeti külső és belső megjelenés visszaállítása lesz a cél. A ház a jövőben a kitelepítettek előtt tisztelgő emlékháznak ad majd otthont.

A kivitelezési határidő a Sváb háznál 180 nap, így ez novemberre, a három borászati központnál pedig 120 nap, így a munkák befejezése októberre várható.