Kerékpárút

A kerékpározás tömegeket vonzó mozgásforma. Egyszerre sport, kikapcsolódás és a hétköznapi munkába, iskolába járás eszköze. Lehet tekerni egyedül, barátokkal, családdal, szinte bármelyik korosztálynak.

Nem meglepő, hogy már Magyarországon is nagyon sokan vannak, akik a nyaralásukat is kerékpárral tervezik. Ezért Etyek térsége számára is fontos, hogy megépüljön a megfelelő kerékpáros infrastruktúra.

Jelen projekt az első, de különösen fontos lépés. Összesen mintegy 40 km-nyi kerékpárút épült. Ennek egy része teljesen új építésű, önálló vonalvezetésű szakasz, míg másutt kis forgalmú közutak mellett kijelölt kerékpársávon vagy tekerésre is alkalmas mezőgazdasági úton közlekedhetnek a biciklisek.

Az útvonal az újhegyi út északi végétől indul északnyugatnak, Botpusztán és Háromrózsán át Bicske irányába. A város előtt kétfelé ágazik: míg az egyik irány Bicske centrumába halad tovább, a másik pedig a Mányi-halastó mellett, Csabdi községen keresztül Tarján felé. Útközben Csabdi-Bányatelep, Vasztélypuszta és Nagyegyháza felé vezető elágazásokkal.

A Komárom-Esztergom megyei közgyűlés tervei között szerepel az is, hogy megépítse a Tarjánt a Dunával összekötő szakaszt. Ez pedig azt jelentené, hogy Etyek közvetlenül kapcsolódik a Bécset és Budapestet is érintő, a folyó mentén haladó Eurovelo 6 összeurópai kerékpáros folyosóhoz. Így megnyílik az út a külföldi kerékpáros turistákat és a hosszabb távokat teljesítő túrázók előtt is.

További lehetőségeket nyit meg a következő évek országos kerékpárút-fejlesztési programja, ami pedig Székesfehérvár és a Balaton felé biztosít közvetlen és biztonságos biciklis összeköttetést Etyeknek. A tervek között szerepel egy határon átnyúló kerékpáros együttműködés is, amely Magyarország és Szlovákia összekötését célozza. Ha megvalósul, akkor Esztergomon és Komáromon keresztül bicikliutak kötik majd össze a Csallóközt és a Felvidéket a Dunántúllal.