Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza

A második világháborút közvetlenül követő években az etnikailag homogén területek létrehozásának és a háborús sérelmek megbosszulásának szándékától vezéreltetve az akkori hatalom a Magyarországon élő németség kitelepítése mellett döntött. 1946 és 1948 között nagyságrendileg 180 ezer embert kényszerítettek lakóhelye elhagyására.

Etyeket és a térséget különösen súlyosan érintette ez a kierőszakolt népmozgás: az akkori lakosság több mint 53, a helyi németeknek pedig 80%-át, 2336 főt telepítettek ki Németország területére. A falu közössége máig őrzi ennek a súlyos csapásnak az emlékét. Ápolják a német hagyományokat és megemlékeznek az elődökről.

Az emlékezésnek hamarosan újabb tere nyílik: a projekt keretében megmentjük az utókornak az Óvoda utcában található ún. Sváb-házat, amely a felújítás után otthont ad a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának. Ez a rendhagyó intézmény tiszteleg mindazok előtt, akiknek kényszerűségből kellett elhagyniuk a lakóhelyüket hetven évvel ezelőtt, éltek bár az ország bármely pontján. Kiállításai és rendezvényei segítenek a mai kor emberének is megismerni a múlt ezen szeletét.