Újhegy

Az etyeki idegenforgalom legfontosabb bázisa a köznyelvben manapság már leginkább Gasztrosétányként ismert Újhegy, ahol az elmúlt években kitűnő színvonalú pincészetek és éttermek sora nyílt meg, legtöbbször helyi alapanyagokból, helyben készült ételkülönlegességeket kínálva. Újhegy rendszeresen ad otthont fesztiváloknak és rendezvényeknek: az Etyeki Piknik, a Borangolás és a Látványszüret tömegeket vonzanak a fővárosból és távolabbi országrészekből is.

A mostani projekt alaposan átalakította Újhegy külső megjelenését. Erre a telektulajdonosok többsége szerint is szükség volt, hiszen a hiányosan közművesített, gödrös-sáros makadámúton megközelíthető terület nem volt alkalmas további turisztikai fejlesztésekre.

A jelenlegi projekt során viszont számos újdonság épült:

  • A legfontosabb és leglátványosabb változás, hogy a korábbi, részben zúzott kővel burkolt, részben pedig földes utat 1450 méter hosszan szilárd útburkolat váltotta fel. Az új út elődjéhez hasonlóan egyes szakaszokon két, egymással párhuzamos nyomvonallal rendelkezik. A felső és az alsó út egyaránt stabil, zúzottkő alapot és bazalt kockakő burkolatot kapott, amely elbírja a turistabuszok és a gazdák mezőgazdasági munkagépeinek súlyát is.
  • Az út kiszélesedéseiben, ahol az érintett telektulajdonosok erre a célra felajánlották a szükséges területet, parkolók épültek. Ezek a tulajdonosoknak és turistáknak is könnyebbséget jelentenek a telkek, pincészetek megközelítésekor. Megszűnt a jobb híján az úttesten megálló, a forgalmat lassító és akadályozó járművek problémája is.
  • Az út mellett végig kiépült a csapadékvíz-elvezetés, így a jövőben nem kell attól tartani, hogy egy nagyobb esőzés sarat hord az úttestre, elmossa a burkolatot vagy kárt tesz az ingatlanokban. A létesített vízelvezető-csatorna nyomvonala hozzávetőleg 1000 méter, amelyhez 20 db víznyelőakna tartozik. A hordalékfogós víznyelők az úttest felső oldalára, míg a gravitációs elvű csatorna az alsó út alá kerültek. Az összegyűjtött csapadékot a Boti út melletti, kiépített árkon keresztül az Etyeki-patakba vezetik el.
  • Megépült az Újhegyről eddig teljes egészében hiányzó szennyvízelvezetés, amelyre minden telektulajdonosnak lehetősége lesz rákötni. A gerincvezetéket ebben az esetben is az alsó út burkolata alá fektették le a szakemberek. A házi bekötések a domb felőli oldalról gravitációs elven lettek megoldva, míg a völgy felőli oldalon szivattyús beemelők készültek. Az összegyűjtött szennyvizet a csapadékvízhez hasonlóan a Boti út irányában, egy meglévő szennyvízaknán keresztül vezetik el a tisztítótelepre.
  • A légvezetékes villamos hálózatot Újhegy teljes szakaszán földkábelesre cserélte a kivitelező. Ez korszerűbb, biztonságosabb, hiszen a viharok nem tehetnek kárt benne és esztétikailag is előnyösebb megoldás. Hozzávetőleg 1250 méter hosszú gerincvezeték és egy transzformátor-állomás is megépült, továbbá a kivitelező minden egyes ingatlan rákötését is megoldotta. A tulajdonosoknak ez nem járt költségekkel. A földkábeles hálózat befejezése után a légvezetékeket és a villanyoszlopokat is elbontották.
  • A megépült új közvilágítás a környezethez anyagában és stílusában is illeszkedő, új kandeláberekre került. Fényforrásként energiatakarékos, de kellően erős fényű LED-es lámpatesteket használnak. Ezek képesek a felső és az alsó utat egyaránt megfelelően bevilágítani.
  • A turisták tájékozódását információs táblák segítik, a kommunikációt pedig ingyenesen használható vezeték nélküli internetet biztosító hot spotok. Emellett megépült a vezetékes telekommunikációs hálózat is, így minden újhegyi telken elérhető a szélessávú internet-hozzáférés.