Újhegy

Az etyeki idegenforgalom legfontosabb bázisa a köznyelvben manapság már leginkább Gasztrosétányként ismert Újhegy, ahol az elmúlt években kitűnő színvonalú pincészetek és éttermek sora nyílt meg, legtöbbször helyi alapanyagokból, helyben készült ételkülönlegességeket kínálva. Újhegy rendszeresen ad otthont fesztiváloknak és rendezvényeknek: az Etyeki Piknik, a Borangolás és a Látványszüret tömegeket vonzanak a fővárosból és távolabbi országrészekből is.

A mostani projekt alaposan átalakítja Újhegy külső megjelenését. Erre a telektulajdonosok többsége szerint is szükség volt, hiszen a hiányosan közművesített, gödrös-sáros makadámúton megközelíthető terület nem volt alkalmas további turisztikai fejlesztésekre.

A jelenlegi projekt során viszont számos újdonság fog épülni.

  • A legfontosabb és leglátványosabb változás az lesz, hogy a jelenlegi, részben zúzott kővel burkolt, részben pedig földes utat 1450 méter hosszan szilárd útburkolat fogja felváltani. Az új út a mostanihoz hasonlóan egyes szakaszokon két, egymással párhuzamos nyomvonallal fog rendelkezni. A felső és az alsó út egyaránt stabil, zúzottkő alapot és bazalt kockakő burkolatot kap, amely elbírja a turistabuszok és a gazdák mezőgazdasági munkagépeinek súlyát is.
  • Az út kiszélesedéseiben, ahol az érintett telektulajdonosok erre a célra felajánlották a szükséges területet, parkolók épülnek. Ezek a tulajdonosoknak és turistáknak is könnyebbséget jelentenek a telkek, pincészetek megközelítésekor. Megszűnik a jobb híján az úttesten megálló, a forgalmat lassító és akadályozó járművek problémája is.
  • Az út mellett végig kiépül a csapadékvíz-elvezetés, így a jövőben nem kell attól tartani, hogy egy nagyobb esőzés sarat hord az úttestre, elmossa a burkolatot vagy kárt tesz az ingatlanokban. A létesítendő vízelvezető-csatorna nyomvonala hozzávetőleg 1000 méter, amelyhez 20 db víznyelőakna tartozik. A hordalékfogós víznyelők az úttest felső oldalára, míg a gravitációs elvű csatorna az alsó út alá kerül. Az összegyűjtött csapadékot a Boti út melletti, kiépített árkon keresztül az Etyeki-patakba vezetik el.
  • Megépül az Újhegyről eddig teljes egészében hiányzó szennyvízelvezetés, amelyre minden telektulajdonosnak lehetősége lesz rákötni. A gerincvezetéket ebben az esetben is az alsó út burkolata alá fektetik le a szakemberek. A házi bekötések a domb felőli oldalról gravitációs elven lesznek megoldva, míg a völgy felőli oldalon szivattyús beemelők készülnek. Az összegyűjtött szennyvizet a csapadékvízhez hasonlóan a Boti út irányában, egy meglévő szennyvízaknán keresztül vezetik el a tisztítótelepre.
  • A mostani légvezetékes villamos hálózatot Újhegy teljes szakaszán földkábelesre cseréli a kivitelező. Ez korszerűbb, biztonságosabb, hiszen a viharok nem tehetnek kárt benne és esztétikailag is előnyösebb megoldás. Hozzávetőleg 1250 méter hosszú gerincvezeték és egy transzformátor-állomás is megépül, továbbá a kivitelező minden egyes ingatlan rákötését is megoldja. A tulajdonosoknak ez nem fog költségekkel járni. Ha a földkábeles hálózat teljesen készen van, akkor a légvezetékek és a mostani villanyoszlopok is el lesznek bontva.
  • A megépülő új közvilágítás a környezethez anyagában és stílusában is illeszkedő, új kandeláberekre kerül. Fényforrásként energiatakarékos, de kellően erős fényű LED-es lámpatesteket fognak használni. Ezek képesek lesznek a felső és az alsó utat egyaránt megfelelően bevilágítani.
  • A turisták tájékozódását információs táblák segítik, a kommunikációt pedig ingyenesen használható vezeték nélküli internetet biztosító hot spotok. Emellett megépül a vezetékes telekommunikációs hálózat is, így minden újhegyi telken elérhető lesz a szélessávú internet-hozzáférés.